Σε έναν πολύ γραφικό όρμο που βρίσκεται δυτικά από το λιμάνι του είναι αμφιθεατρικά κτισμένος ένας Ρωσικός Ναύσταθμος. Ο ναύσταθμος αυτός δημιουργήθηκε από τους Ρώσους μετά τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου στο απάνεμο λιμάνι του Πόρου και χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός τροφοδοσίας του στόλου τους. Το συγκρότημα αυτό περιελάμβανε πλήθος κτισμάτων για την παραγωγή γαλέτας και για την αποθήκευση υλικών, τροφίμων και γαιανθράκων που χρησίμευαν στον ανεφοδιασμό.
Μετά όμως από την πτωτική πορεία του Ρωσικού Ναυτικού στις αρχές του 20 ου αιώνα ο Ποριώτης, τότε πρέσβης της Ελλάδος στη Ρωσία , Αλέξανδρος Τομπάζης εισηγήθηκε στον Τσάρο την παραχώρηση του ναυστάθμου στο Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο Τσάρος συμφώνησε κι έτσι περιήλθε στη Ναυτική Υπηρεσία που έδρευε τότε στον Πόρο. Τα επόμενα χρόνια ο ναύσταθμος δεν χρησιμοποιήθηκε και ασυντήρητος άρχισε να ερειπώνεται.
Μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1989 ,τα κτίρια του Ναυστάθμου χαρακτηρίζονται ιστορικά και διατηρητέα μνημεία.