Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου βρίσκεται στην Πλατεία Κορυζή και δημιουργήθηκε χάρη σε έναν λάτρη της αρχαιολογίας τον Χρήστο Φουρνιάδη , ο οποίος ξεκίνησε αναλαμβάνοντας μόνος του το δύσκολο έργο της διάσωσης των αρχαιοτήτων της περιοχής της Τροιζηνίας. Το Μουσείο αποτελείται από δύο αίθουσες, μία στο ισόγειο και μία στον πρώτο όροφο του κτηρίου γεμάτες με εκθέματα από όλη την Τροιζηνία και μερικά από την περιοχή της Ερμιόνης. Στο χώρο φιλοξενούνται γλυπτά, επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη από την Τροιζήνα, την Καλαύρεια και τα Μέθανα. Στα πιο εκθέματά του περιλαμβάνεται :

  • ένα μεγάλο ανάγλυφο με παράσταση σκύλου, που αποτελούσε κομμάτι αρχαίου οικοδομήματος,
  • ένα γύψινο εκμαγείο της γνωστής ενεπίγραφης στήλης από την Τροιζήνα με το κείμενο του αθηναϊκού ψηφίσματος που πρότεινε ο Θεμιστοκλής το 480 π.Χ. για την αντιμετώπιση της περσικής εισβολής,
  • ένα αρχαϊκό επίγραμμα (600 π.Χ. περίπου) από επιτάφειο σήμα που βρέθηκε στα Μέθανα,
  • ένα τιμητικό ψήφισμα της πόλης της Τροιζήνας (369 π.Χ.) και
  • το ενεπίγραφο βάθρο ενός χάλκινου ανδριάντα του αυτοκράτορα της Ρώμης Μάρκου Αυρηλίου, ανάθημα της πόλης των Μεθάνων (175-180 μ.Χ.).

Η πλούσια συλλογή των εκθεμάτων του μουσείου καλύπτει χρονικά από την Μυκηναϊκή Εποχή έως τους πρωτοχριστιανικούς αιώνες.

lions_apartments_poros_athens_greece_archeological museum