Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το κέντρο του Πόρου. Χρονολογείται το 18ο αιώνα, αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα νησιωτικής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και είναι χτισμένο σε μία καταπράσινη πλαγιά . Οφείλει την ονομασία του στη μοναδική πηγή του νησιού που κατά παράδοση είναι γνωστή και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Στο μοναστήρι μπορείτε να απολαύσετε το ναό ,τη μαγευτική θέα, τα ψηλά και ισχυρά του τείχη αλλά και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, του 17 ου αιώνα από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας και άλλα αξιοθέατα.

Σημαντική επίσης είναι η εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής του 1850 ,δημιουργία του Ιταλού ζωγράφου Ραφαήλ Τσέκολι ,ο οποίος όπως λέγεται ήρθε στο μοναστήρι μαζί με την άρρωστη κόρη του ,η οποία τελικά πέθανε και ετάφη στο προαύλιο της εκκλησίας και ευρίσκεται ο τάφος της έως και σήμερα εκεί. Ο Τσέκολι ζωγράφισε την εικόνα της Θεοτόκου με την γλυκιά και όμορφη μορφή της αγαπημένης του κόρης.

Τέλος οι τάφοι των ναυάρχων της επανάστασης του 1821 Μανώλη Τομπάζη και Νικολάου Αποστόλη βρίσκονται στον πρόναο του μοναστηρίου.

lions_apartments_poros_athens_greece_zoodochou pigi monasteri