Ο Πόρος

Ο Πόρος εχεί ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια όλης της Ελλάδας. Για αυτό είναι και βάση για πολλά από τα ιστιοπλοϊκά σκάφη πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια τους στο φιλόξενο Ελληνικό αρχιπέλαγος. Αλλά και τα πλοία της γραμμής με τα ταχύπλοα, τα μικρά φέρυ Πόρου-Γαλατά και οι βαρκούλες που μεταφέρουν τους επιβάτες δίνουν ένα πανέμορφο και μοναδικό χρώμα και στιλ στο λιμάνι του Πόρου.

Το προστατευμένο λιμάνι του Πόρου είναι και πολύ καλή βάση για κωπηλασία και Καγιάκ. Το 2008 ο Ποριώτης κωπηλάτης Δημήτρης Μούγιος πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου

Ακολουθώντας τον δρόμο προς την Καλαυρία βρίσκει κάνεις μετά τη Ναυτική βάση, το γεφυράκι που ενώνει τα δύο νησάκια του πόρου (Σφαιρία και Καλαυρία). Προς τα αριστερά το Νεώριο. Πρώτα η περιοχή του Άσπρου γάτου, γεμάτη με πολλές παραδοσιακές ταβερνούλες δίπλα στη θάλασσα και την Βίλα Γαλήνη . Μόλις περάσουμε το μικρό Νεώριο φτάνουμε στο μεγάλο Νεώριο μια πανέμορφη αμμουδιά με μικρά ξενοδοχεία και εστιατόρια. Η επόμενη παραλία που συναντά ο επισκέπτης είναι το συμπαθητικό Λιμανάκι της αγάπης με τα πευκα να φυτρώνουν στην άκρη της θάλασσας και να κανουν τα νερά να φαίνονται πράσινα. Στην συνέχεια οι εξερευνητές του νησιού θα βρούν το Ρωσικό Ναυσταθμο. Χτισμένο το 1834 για να ανεφοδιάζεται ο Ρωσικός στόλος που έπλεε στην Μεσόγειο. Το καλοκαίρι ο Δήμος του Πόρου χρησιμοποιεί τον χώρο ως φυσικό θέατρο για διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνει.

Η πόλη του Πόρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε δύο μικρούς λόφους πάνω στο μικρότερο από τα δύο νησάκια του Πόρου. Με πολλά σπιτάκια φτιαγμένα με την παραδοσιακή και τοπική αρχιτεκτονική αποτελεί δείγμα ιστορικού και καλοδιατηρημένου οικισμού. Στο κέντρο ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του Παρθένη και στην μια κορυφή το Ρολόι και στην άλλη ο παλιός Μύλος.

Πολλά από τα σπίτια του Πόρου είναι πανέμορφα νεοκλασικά δείγματα. Το κτίριο του Δεϊμέζι με την γκρίζα και κόκκινη πέτρα, αλλά και το πρώην πρώτο Δημοτικό σχολείο 

Φωτογραφίες του Πόρου:

 

Το Λεμονοδάσος ...

... είναι μια μεγάλη περιοχή γεμάτη από λεμονιές με πολλά νερά και νερόμυλους. Από ψηλά η θέα που παρουσιάζει το Λεμονοδάσος είναι πανοραμική. Είναι ένα δάσος, πάνω απο 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές με διάσπαρτες ταβερνούλες. Καταπράσινες λεμονιές και πορτοκαλιές μοσχομυρίζουν και αποτελούν ιδανικό τόπο για ρομαντικούς περίπατους.

Το Λεμονοδάσος είναι ίσως η πιο διαφημισμένη περιοχή του Πόρου στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Ψηλά στην  κορυφή υπήρχε ένας νερόμυλος που δούλευε με καταρράκτη. Το νερό στην αρχή προερχόταν   από  φυσικές πηγές, μετά από γεώτρηση. Το Λεμονοδάσος αυτό και τον  καταρράκτη, τις δεκαετίες 60-70,  επισκέπτονταν  οι τουρίστες με γαϊδουράκια, που  νοίκιαζαν από την Πλάκα. Καταπράσινες οι λεμονιές τον Αύγουστο, πρασινοκίτρινες όταν ήταν φορτωμένες με τους καρπούς τους,  και  γεμάτες άνθη την άνοιξη, μοσχομύριζαν κι αποτελούσαν ιδανικό τόπο για ρομαντικούς περιπάτους….

Τα  νερά στο Λεμονοδάσος ήταν τόσα πολλά  που   έχουν δημιουργήσει τεράστιους πωρόλιθους πολλών ετών. Μέσα στο Λεμονοδάσος, παλιότερα, κάθε 100 μέτρα συναντούσες και μια πηγή.

 

Το Λιμανάκι της Αγάπης 

Το Λιμανάκι της Αγάπης ένας πολύ ρομαντικός όρμος, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το πράσινο και τα γαλαζοπράσινα νερά κάνοντας μπάνιο ...κάτω από τα πεύκα!

Είναι oργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζάκια και μια καντίνα, στην οποία μπορείτε να φάτε κάτι πρόχειρο, να πιείτε τον καφέ σας, παγωτά ή αναψυκτικά, ούζο, κρασί και μπύρες.

 

Παραλίες

Εκτός από αυτές τις δύο όμως, στον Πόρο θα βρείτε πολλές ακόμα παραλίες. Οι περισσότερες είναι κοντά στην Πόλη και μπορεί κάποιος να πάει σε λίγη ώρα με αυτοκίνητο, λεωφορείο, ποδήλατο, ή με τα πόδια, αλλά και με βαρκάκια από το λιμάνι.

Μερικές από τις πιο γνωστές είναι: το Κανάλι, το Ασκέλι, το Μοναστήρι, η Βαγιωνιά, ο Ρωσικός Ναύσταθμος, ο Γερολιμένας, το Νεώριο, η Πέρλια, η Πλάκα και οι Αλυκές.